Diğer

Girişimcilikte Başarı Faktörleri

Girişimcilikte Başarı Faktörleri

Girişimcilikte Başarı Faktörleri

Girişimcilikte başarı hemen her girişimcinin hedeflediği ve istediği şeylerden biridir. Nitekim girişimcilik, temellerini başarı üzerine kurmuş olan ve neticesinde kişinin uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmesi için de ele alınan bir alandır. Peki girişimcilikte başarı faktörleri nelerdir? Girişimcilikte başarı için kişilerin ne gibi ilerlemeler kaydetmesi gerekmektedir? Başarısız olan girişimlerin nedenleri nelerdir? Girişimciliğe dair birçok şeyi ele alacağımız yazımızın içerisinde tüm bu sorulara cevaplar aramaya çalıştık. İşte girişimciliğe dair her şey…

Girişimcilikte başarı faktörleri kişilere, kurumlara ve şirketlerin hedeflerine göre değişiklik göstermektedir. Ancak en temel anlamda girişimcilikte başarının sağlanması çalışmanın üzerine inşa edilmiştir. Çalışmanın ve istikrarın gücü olarak ilerletilen plan süreci girişimcileri başarıya ulaştıran en yegane çözümler olmuştur. O zaman girişimcilikte başarı faktörünün sağlanması için şu 3 temel durumdan söz edebilir miyiz?

  • Çalışmak,
  • İstikrar,
  • Plan

Planlanan takvime ve iş sürecine uyan girişimcilerin çalışmalarını istikrarlı biçimde sürdürdükleri sürece daha başarılı olacakları da aşikardır. Nitekim günümüzde binlerce girişimcilik hikayesi bulunmakta, girişimcilik adımları da atılmaktadır. Sadece şirket ya da kurumsal olarak düşünmemek de gerekiyor. Bireysel anlamda girişimciliğin de fazlasıyla örnekler oluşturduğu ve girişimcilikteki büyük başarıların da yine bireysel girişimciler tarafından sağlandığı da bilinmektedir.

Girişimciliğin Amaçları

Girişimcilik, belirttiğimiz üzere kişilere ve işletmelere göre farklı temeller üzerine kurulan ve farklı hedefler belirlenen bir alandır. Bu kapsamında girişimciliğin amaçları da herkese göre farklı anlamlar ifade etmektedir. Ancak en temel anlamda girişimciliğin amaçları başarıya ulaşmak ve başarılı bir iş süreci güderek hedeflere ulaşmaktır. Pazarlamadan teknoloji sektörüne kadar birçok alanda firmalar diğer firmalar ile birlikte ortak olarak da hareket etmektedir.

Bireysel olarak nitelendirilen girişimcilikler de mevcuttur. Bireysel girişimcilikler genellikle kişilerin daha erken yaşlarda elindeki imkanları ve yeteneklerini değerlendirerek bunları işe dönüştürmesi durumudur. İşe dönüştürülerek para kazanılabilen bu yetenekler zamanla büyür ve neticesinde kişinin iş alanını da oluşturur. Bu iş alanı kişiye göre girişimcilik olarak nitelendirilebilir. Nitekim girişimciliğin tanımlaması geniş olmakla birlikte girişimcilik alanlarının da sınırı yoktur.

Girişimcilikte Başarı ve Başarısızlık

Girişimcilikte Başarı ve Başarısızlık
Girişimcilikte Başarı ve Başarısızlık

Girişimcilikte başarı ve başarısızlık tamamen kişilerin nasıl bir strateji izlediğine, hangi kararları aldığına ve ne gibi bir durumla karşı karşıya olduklarına göre değerlendirilebilir. Başarı ve başarısızlık ölçütleri de yine bu noktada farklılık göstermektedir. Nitekim başarı kriteri olarak alınan kısıt, bir önceki hamlenin sınırlarıdır. Kişi, geçmişteki zaman içerisinde yakaladığı istikrarı mevcut zaman içerisinde de yakalamak ve hatta üstüne geçmek isteyecektir. Bu sınırın altında kalan kişiler kendilerini başarısız olarak ilan ederken üstüne çıkmış olan kişiler de başarılı olarak ilan etmektedirler. Girişimcilikte de temel sınır noktaları bunlardır. Girişimcilik sürecindeki başarı kriteri firmanın, işletmenin, şirketin ya da bireysel olarak kişinin geçmiş dönemlerdeki yakaladığı başarıyı mevcut durumda yakalayıp yakalamadığıyla doğrudan alakalıdır.

Ancak en temel anlamda girişimcilik süresince başarının yakalanması için çalışma istikrarının planlara sadık kalınabilecek şekilde sürdürülmesidir. Bu sirkülasyon ile birlikte girişimcilik süresince başarıdan söz edilebilir.

Girişimciliğin Avantajları

Girişimciliğin Avantajları
Girişimciliğin Avantajları

Girişimciliğin insanlara kattığı çok fazla şey vardır. Bunları tek tek sıralamak gerekirse;

  • İşinde bağımsız olma,
  • Kontrollü olma,
  • Başarma hissi
  • Kişisel gelişimin desteklenmesi,
  • Yaratıcılık,
  • Mali ve zaman özgürlüğü,
  • Fikirlerin uygulanma şansı,
  • Hesap yapabilme,
  • İletişim becerilerinin gelişmesi

Girişimcilik, kişilerin kendi işlerini bir duruma bağlı kalmaksızın yapabilmesi yeteneği olarak da tanımlanabilir. Kişi kendi severek yaptığı ve sürdürdüğü işi yine en iyi kendisi yönetecektir. Bu bağlamda girişimcilik süresince kişiler kendi mali hesaplarını kendileri yapabilecek, müşteri kitleleriyle iletişime geçerek iletişim becerilerini artırabilecek, oluşabilecek sorunlara karşı kendi fikirleriyle birlikte çözümler üretebilecek ve kişisel gelişimlerini de bu anlamda daha iyi hale getireceklerdir. Girişimcilikte zaman ilerledikçe kazanılan tecrübe kişinin başarma duygusunu da artıracak olup daha dizaynlı biçimde işlerini sürdürme isteğini de artıracaktır.

Girişimcilikte başarı faktörleri genel olarak istikrar, çalışma disiplini ve planlı ilerleyişle birlikte mümkündür. Sen de kendi girişimcilik hikayeni yazmak istiyorsan bu kriterleri alışkanlık haline getirmeyi unutmamalısın 😉

Yazılım Mühendisi - Backend Developer - Blog Yazarı

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir